Terapinė programa kalintiems jaunuolis

Kiekvieną kartą kai jaunas žmogus peržengia ribą, nuo kurios jau yra taikoma teisinė atsakomybė, reiktų susimastyti, ką mes kaip visuomenė padarėme tokio, kad jaunuolis nepajuto ir nepamatė tos ribos. Kur mes suklydome, kad toks jaunuolis tarp mūsų užaugo irk ą galime padaryti kad daugiau šių klaidų nebekartotume. Tokios situacijos tik patvirtina, kad kai kuriems visuomenės nariams reikalinga socialinio darbuotojo pagalba ir būtent dėl to socialinė sritis gausiai finansuojama.

 

Kad ir kaip bebūtų rūpinamasi socialinių įgūdžių stokojančiomis šeimomis, tačiau vis dar labia dažnai pamirštami tiek, kurie suklydo ir jie pamirštami visomis ugdomosiomis-dvasinėmis prasmėmis. Nei viena bausmė nepadarė nei vieno žmogaus geresnio, o daugumą jų sužalojo. Mūsų labdaros ir paramos fondo vienas pagrindinių tikslų steigiant buvo dirbti su paaugliais, kuriems gresia papulti už grotų, o būtent tokių sunkių atvejų dauguma ir bijo. Mes taip pat nevengiame eiti į įkalinimo įstaigas ir jose vesti įvairias terapines programas, kurių viena yra anglų kalbos mokymas.

Mokydami anglų kalbos nuteistus jaunuolius mes sprendžiame keletą problemų:

 

Emocines – mokomes anglų kalba pažinti ir reikšti emocijas, atleisti sau per krikščionišką mokymą.

Vertybines – anglų kalba įsivardiname savo vertybes, bendruomenines vertybes, kalbame apie šeimą, pareigas ir atsakomybę.

Naudingų praktinių įgūdžių – plečiam savo žinomą anglų kalbos žodyną, ugdome įgūdžius kalbėti užsienio kalba.

 

Mokydami anglų kalbos paliečiame daug jautrių temų, tad tuo pačiu ir paliečiame klausimus, kurie buvo pamiršti ar nesuvokti pačių nuteistųjų. Dažnas jų nėra mates gražių šeimos švenčių, tad mokydami anglų kalbos, retkarčiais bandome sukurti šių švenčių atgarsius, tuo pat metu paaiškinant jų prasmę, tradicijas. Tad anglų kalbos mokymas nuteistiesiems yra ne tik naudingų įgūdžių įgijimas artėjančiam gyvenimui laisvėje, bet ir tam tikrų socialinių įgūdžių igijimas, bazinių dalykų, kurie turėtų ateiti iš šeimos, suvokimas.

 

Dirbant įkalinimo įstaigose mums visada labai trūksta stiprių žmonių pagalbinių rankų – įkalinimo įstaigose labia trūksta vilties, kad galima gyventi kitaip. Jei manai, kad gali prisidėti prie prasmingos veiklos ugdant nuteistųjų trūkstamus socialinius įgūdžius ir skatinant juos grįžus į visuomenę nebesuklysti – kviečiam prisidėti prie mūsų veiklų. Tą gali padaryti susisiekdamas su mumis, kontaktus rasi čia.