Tradicinio patiekalo edukacinė programa sodyboje „Saulės vartai“

Dar vienas mūsų anksčiau vykdyto projekto „Stalo akademija“, kurį finansavo Humama People to People atgarsis pas mūsų draugę ir pagalbininkę Audronę Jodkonę kaimo turizmo sodyboje „Saulės vartai“. Kaip ir sodybos šeimininkė žadėjo – mūsų laukė lietuvių virtuvės tradicinio patiekalo gamybos edukacinė programa.

Edukacinės programos metu gaminome bulvinius blynus ant kopūstų lapų keptus senoviniame pečiuje. Kiekvienas vaikas yra buvęs vienokiame ar kitokiame muziejuje, matęs pečių, tik nedaugelis jų yra ragavę maisto gaminto ant pečiaus. Bulvių lupimas, tarkavimas ir apskritai tešlos blynams ruošimas priminė cepelinų gamybos edukaciją, tačiau pats kepimas pečiuje buvo pati įdomiausia vieta – kaip kokybiškai iškūrenti pečių, kaip į jį įdėti blyną su lapu, kad neapsidegintum, kaip pažiūrėti ar jau iškepė, kaip ištraukti iš karšto pečiaus – visa tai atrodo egzotika, nes mūsų namuose yra kur kas paprasteni ir ne tokie karšti pečiai, kuriuos vadiname orkaitėmis. Padažas blynams buvo ruošiamas panašus į cepelinų, tad tai buvo praėjusios edukacijos dalies žinių pakartojimas. Galiausiai visos edukacijos kulminacija – keptų pečiuje bulvinių blynų ragavimas!

 

Kaip ir praėjusį vizitą sodyboje, taip ir šį kartą, pakalbėjome ne tik apie maisto gaminimą bet ir kitomis temomis. Šį kartą sodybos šeimininkė papasakojo apie savo auginamus sodybos gyvūnus, kokio jie būna charakterio, kaip juos šerti, kaip teisingai prieiti prie skirtingų gyvūnų, kad jų neišgazdinti ir galėti juos paglostyti, pažaisti su jais, kaip pamelžti ožką ir ką daryti su šviežiu pienu, kad išlaikyti jį kokybišką kuo ilgiau, kaip ir kada rinkti kiaušinius, kaip juos laikyti kad nesugestų. Apėjus visą sodybos gyvūnų ūkį sodybos šeimininkė papasakojo apie senovės pramogas kaime ir pakvietė jas išbandyti – kvietė vaikus pabandyti išgauti garsą kanklėmis, pamokė dainų ir pakvietė padainuoti, parodė tradicinių šokių žingsnelius ir pakvietė pabandyti pašokti.

Diena prabėgo labai greitai ir nors nesutarėm kada atvažiuosime sekantį kartą, tačiau tvirtai žinome – dar sugrįšime į įdomias edukacijas gilinant žinias sveikos mitybos srityje.