Cepelinų gamybos edukacinė programa sodyboje „Saulės vartai“

Praėjusiais metais turėjome smagų ir sėkmingą projektą apie mitybos įgūdžius ir stalo etiketą, kuris paliko daug įspūdžių ir buvo sėkmingas. Šiemet deja tokio projekto Humana People To People nefinansavo, nes ištekliai buvo skirti Covid-19 situacijos suvaldymui, tačiau mes stengiamės nepamiršti tų žinių ir įtraukti to projekto keletą tikslinių veiklų į savo veiklos programą.

 

Kokybiško maisto gaminimas iš turimų maisto produktų, arba iš plačiai paplitusių pačių pigiausių maisto produktų yra itin aktualus mažiausias pajamas turinčioms šeimoms. Stalo etiketo įgūdžiai aktualūs kai bendraujama visuomenėje, stokojant jų didėja socialinė atskirtis. Tad suvokdami šias problemas, o šį suvokimą sustiprino ir anksčiau vykdyti projektai, savo iniciatyva ėmėmis dalį veiklų vykdyti iš kasdienių veiklių finansavimo, nes tai irgi svarbi sritis ugdant visapusiškai išprususią asmenybę. Šiuo klausimu mums itin padeda Dovainonyse esanti kaimo turizmo sodyba „Saulės vartai“ ir jos geranoriška vadovė Audronė Jodkonė – mums pasidalinus savo rūpesčiu dėl vaikų mitybos įgūdžių formavimo ji mus su vaikučiais pakvietė į cepelinų gamybos edukacinę programą. Kadangi viskas vyko kaime – vaikai pabandė iškasti keletą bulvių krūmų ir surinkti bulves – kai kurie jų iki vizito į sodybbą nelabai suprato kaip ir kur užauga bulvės. Vėliau dalį bulvių virėme, lupome ir trynėme, o dalį lupome, tarkavome ir sunkėme į puodą. Gautas dvi skirtingas bulvių tešlas maišėme su nuo bulvių sulčių nusistovėjusiu krakmolu, dėjome druskos. Į faršą dėjome kiaušinį, augančių kieme žolelių ir druskos. Vėliau į bulvių tešlą dėjome mėsą ir formavome cepelinus. Kol cepelinai virė vaikai mokėsi gaminti padažą prie jų iš lašinių, svogūnų ir grietinės. Galiausiai gavom cepelinų prisikirsti iki soties!

 

Nors cepelinų gamybos edukacija buvo pagrindinis išvykos akcentas, tačiau buvo ir kitų įdomybių, ką nuveikėme atvykę į sodybą. Sodybos šeimininkė mums mielai parodė įvairūs maistiniai augaulai ir žolelės, papasakojo kaip atpažinti artėjančias gamtos permainas iš įvairių augalų ir kitų gamtos ženklų, vaikams leido apžiūrėti ir pažaisti su senovinių buities rakandų kolekcija. Visgi vaikams labiausiai patiko namelis medyje – išvilioti net ir ruošiantis namo buvo iššūkis ekursijos vadovams. Tą pavyko padaryti pažadėjus atvykti dar ne kartą.

 

Atsisveikinant su sodybos šeimininke Audrone sutarėme dėl sekančio vizito po kelių savaičių – kokią ji mums paruoš maisto gamybos edukaciją – mums paslaptis.