Dantų higienos mokymai

Tinkama burnos higiena – labai svarbus įprotis, tačiau dažnas suaugęs žmogus to nemoka, net jei jis laikomas neesantis socialinių įgūdžių stokojančių žmonių grupėje. O jei suaugę to nemoka – tai to nemoka ir jų vaikai, tad mes savo vaikų dienos centro vaikams suorganizavome tinkamos burnos higienos palaikymo mokymus, kurių metu vaikai sužinojo kokios yra burnos higienos palaikymo priemonės.

 

Pirmiausia burnos higienos specialistė papasakojo apie skirtingus dantų šepetukus: yra vieno danties dantų šepetukas ir yra visų dan šepetukas. Vieno danties šepetėlis yra skirtas sunkiai pasiekiamiems ir dažnai prastai išvalomiems galiniams krūminiams dantims, visų dantų yra mums įprasti šepetėliai. Jie skiriasi turimų šerelių plotu. Taip pat svarbi charakteristika yra šerelių kietumas – specialistė rekomendavo rinktis minkštus arba vidutinio kietumo, kieti ir itin minkšti šepetėliai yra skirti naudoti tam tikrais atvejais ir kasdienai jie netinka. Rekomendavo šepetėlį rinktis su šereliais, kurie yra dviejų skirtingų ilgių – su tokiu šepetėliu yra geriau išvalomi tarpdančiai. Visos kitos dantų šepetėlių savybės (liežuvio valiklis ant šepetelio galvutes, šereliai su sidabru ir t.t.) yra labiau reklaminis triukas nei naudingos savybės. Dantys dantų šepetuku valomi švelniais šluojamaisiais judesiais ir nuvalomas kiekvienas dantukas, dantų šepetėlis laikomas dviem pirštais – taip neperspaudžiama valant dantis ir nepažeidžiamas emalis. Dantų pastos naudojamas žirnio dydžio kiekis – daug pastos naudojama tik reklamose, tačiau burnos higienai jos pilnai pakanka ir 4-5 kartus mažiau nei reklamuojama.

 

Dantų pastą taip pat reikia rinktis atsakingai, pagal poreikius ir vaikai turi naudoti vaikišką dantų pastą, jos valgyti, o dantis išsivalius ją ir nepamiršti išspjauti. Nėra labai svarbu kokio skonio ar kokio gamintojo yra dantų pasta – kurkas svarbiau yra nepamiršti reguliariai valyti dantų ir tą daryti tinkamai.

 

Kita labai svarbi burnos higienai priemonė yra liežuvio valiklis – jis dar retai naudojamas, jų yra įvairių. Po dantų valymo juo nuvalomos tos pačios apnašos, kurios buvo su dantų pasta nuvalytos nuo dantų, o nuo liežuvio jos nulalomos liežuvio valiklio krašteliu švelniai braukiant per liežuvį.

 

Sekanti naudojama burnos higienos priemonė – tarpdančių šepetėliai – pagal tarpdančių dydį pasirenkamas specialus nedidelis šepetėlis ir naudojamas be dantų pastos. Prabraukaima per kiekvienvieną tarpdantį su jam tinkančiu tarpdančių šepetėliu. Tarpdančiai būna ne vienodo dydžio, tad gali tekti naudoti skirtingų dydžių šepetėlius skirtingiems tarpdančiams.

 

Priešpaskutinė burnos higienos priemonė yra tarpdančių siūlas. Kiekvienas tarpdantis turi būti nepamirštamas išvalyti juo, kiekvienas tardantis turi būti valomas švariu siūlu, o visai burnai užtenka vos 45 centimetrų siūlo. Siūlą tvirtai laikyti ir panaudoti naują jo gabalėlį kiekvienam tarpdančiui padeda tinkamas jo laikymas užsukant ant pirštų. Nėra labai svarbu kurio gamintojo tarpdančių siūlą naudosite, svarbu nepamiršti jo naudoti.

 

Galiausiai paskutinė naudojama priemonė yra  burnos gaiviklis. Jų irgi yra įvairių, tačiau vaikai turėtų naudoti vaikišką ir juo burną skalauti 30 sekundžių. Jis turėtų būti vidutinio aštrumo – itin aštrus gali suerzinti burnos gleivinę, o jei turime tik tokį – šiek tiek skiesti vandeniu. Naudojamą kiekį vienam reguliuotis ne vien pagal gamintojų rekomendacijas, bet ir pagal savo burnos dydį – esam skirtingo dydžio ir mūsų burnose telpa skirtingas skysčių kiekis – mums turi būti patogu skalauti dantis, mes neturime jausti nemalonių pojūčių.

 

Tad štai kokią gavome informaciją iš specialistų. Jie taip pat su savimi turėjo atsinešę dantų muliažus, tad turėjome galimybę apžiūrėti kaip atrodo mūsų žandikauliai su dantimis, išsibandyti kai pteisingai reikia valyti dantis. Juk informacija geriau yra įsisavinama ne per sausą teoriją ar spalvotas skaidres bet per bandymą praktiškai atlikti veiksmą, tebūnie kad ir ant muliažo!

 

Didelį AČIŪ tariam atvykusiems specialistams už naudingą informaciją!