Naudinga pamokėlė kaip elgtis su šunimis

Šios pamokos pagrindinis mokytojas buvo Amsis ir jo šeimininkė. Jos metu vaikai sužinojo daug naudingos informacijos apie šunų auginimą.

 

Pirmiausia buvo sklaidomas mitas, kad šuo tai naujas žaislas. Šeimininkė pabrėžė, kad visi gyvūnai, ne tik šunys yra šeimos nariai o ne žaislai, o tai reiškia kad jie kaip ir visi miega, valgo, eina į tualetą, serga, purvinus reikia prasti, mažesnių veislių, kambarinius šuniukus reikia aprengti ir apauti žiemos metu vedant į lauką, jei gyvena lauke – koks turi būti voljeras ir šuns namas ir t.t. o kadangi nėra tokie protingi kaip žmonės ir jie negali savimi pasirūpinti taip kaip mes, tai jais reikia pasirūpinti mums patiems. Dažnai žmonės, kurie įsigyja šuniuką pažaidimui po kelių mėnesių išmeta jį į gatvę ar paslapčia savo draugą išveža į gyvūnų prieglaudą, kur jei šuniuko nepaima nauji šeimininkai per tam tikrą laiko tarpą jis užmigdomas.

 

Dar vienas sklaidomas mitas buvo apie tai, kad šunims nereikia mokytis. Deja taip nėra, kaip ir vaikai eina į mokyklą, taip ir šunys eina į mokyklą su savo šeimininkais, o jei neeina – su jais negalima eiti į viešas vietas, nes jų nemoka suvaldyti pats šeimininkas, o aplinkiniams šuo gali būti netgi pavojingas. Nedresuotas šuo įkandęs kitiems šeimininkui sukelia teisines pasekmes – šeimininkas be nuostolių atlyginimo už gydymo padengimo gali gauti baudą iš valstybinių institucijų ar net pateikti į kalėjimą (kai viešoje vietoje sudrasko kitą šunį ar stipriai sužaloja kitą žmogų). Šeimininkė mano, kad šunų elgesio pagrindus turėtų žinoti visi, pvz.: kaip elgtis prie jų, kaip nuspėti kokia jų nuotaika ir įvertinti kada galima prieiti prie jų ir kokie ženklai rodo kad negalima prieiti prie jų, suprasti kodėl negalima maitinti be šeimininkų žinios ir apskritai kaip tą daryti.

 

Paskutinis mitas kurį išsklaidė šeimininkė – šuo visiškai nenaudingas ir nereikalingas šeimos narys. Tinkamai išdresuoti šunys gali būti aklųjų palydovai (tokių šunų parengimas kainuoja labai daug!), gelbėti skęstančius ar po sniego sluoksniu atsidūrusius žmones, surasti pasiklydusius miške žmones, taip pat sulaikyti kontrabandininkus, narkotikų platintojus ir kitus nusikaltėlius, netgi dirba ligoninėse sunkiuose skyriuose! Žinoma, ne kiekvienas šuo tampa tokiu didvyriu, tačiau kiekvienas šuo gali paaukoti ir gyvybę už savo šeimininką, saugoti jo turtą – tereikia tik padėti jam to išmokti.

 

Po rimtosios pamokos dalies vaikai galėjo pažaisti su šunimi, nusifotografuoti su juo, pabandyti taisyklingai paduoti jam skanėstus. Pasidžiaugę naudinga pamoka lauksime kitos mums įdomios išlikimo mokyklėlės pamokos!