Savęs pažinimo pamokėlė „Kas aš esu“

Kiekviena pamoka su Evelina prasideda ledus bendrauti pralaužiančiu žaidimu, kuris kiekvieną kartą tas pats bet pakeistas. Pvz kartais paprašoma kiekvieno vaiko įvardinti kaip jis šiandien jaučiasi įvardinant baldą, kartais gyvūną, kartais dar ką nors, o kartais sužaidžiamas kitoks, trumpas, smagus žaidimas. Ši pamoka buvo ne išimtis – prasidėjo įvardinimu gyvūno, kuris atspindi šios dienos jausmus, tad pamokoje buvo ir liūtų, ir meškų, ir peliukų ir paukčiukų!

 

Vėliau buvo pereita prie rimtosios pamokos dalies. Buvo aptarta kodėl yra svarbu pažinti save, per kokius fizinius ir asmenybės bruožus galima tai padaryti, kokie talentai ir svajonės parodo mūsų asmenybes kitiems. Po teorinės dalies kiekvieno vaiko laukė praktinė dalis – kiekvienas vaikas gavo po klausimyną, kuriame turėjo sau parašyti atsakymus, kad galėtų geriau pažinti save. Kiekvienas vaikas turėjo sau įsivardinti ką nors svarbaus apie save, aprašyti sau svarbius savo fizinius bruožus, sugalvoti kokia jis yra asmenybė, parašyti kuo tiki, kas jam svarbu, ką moka, kokius talentus turi, parašyti kas jam patinka o ko nemėgsta, trumpai papasakoti apie svarbiausius savo gyvenimo įvykius, įvardinti kokie jam yra svarbiausi žmonės, kokios vietos jam pačios gražiausios ir mieliausios, pasigirti kokius sunkumus yra tekę įveikti (ir kuriais jie didžiujasi), pasidalinti svajonėmis ir norais. Klausimų buvo daug, tad laiko prie jų užtrukti nebuvo. Nors ir keliais žodžiais kiekvienas klausimas turėjo būti įvardintas. Galiausiai kiekvienas vaikas gavo galimybę pagal šiuos klausimus suprasti, kas jie yra tokie.

 

Visgi svarbiausia pamokos dalis buvo aptarimas grupėje – kiekvienas vaikas buvo kviečiamas dalintis patirtais įpūdžiais darant praktinę užduotį. Tai leido vaikams geriau pažinti vieniems kitus, atrasti bendrumų, labiau vertinti turimus skirtumus.